HOBRO ORDBLINDE EFTERSKOLE
På Hobro Ordblinde Efterskole undervises eleven på niveauinddelte hold, uanset om eleven skal til eksamen eller ej.
For at tage hensyn til undervisning af ordblindevanskeligheder, læsevanskeligheder eller stavevanskeligheder, inddeler vi eleverne i niveauer.
Vi tester alle elever i starten af skoleåret og laver derefter de forskellige hold.
Alle elever får udleveret en ipad, som er klargjort til at hjælpe eleven igennem skoleåret. or
Undervisning af ordblinde elever – dansk og matematik
Ordblinde efterskole 8 klasse, 9 kl og 10 klasse.
Dansk og matematik er obligatorisk.
Vi udbyder kun eksamen i Dansk og Matematik
I alle klasser er der en udstrakt brug af IT i undervisningen. Alle elever får udleveret en ny ipad ved skolestart, med alle de app’s som vi bruger.
Undervisning i dansk
I dansk arbejdes der hen imod at udvikle eleverne inden for det talte og det skrevne sprog.
Gennem forskellige materialer i litteratur, reklamer, kortfilm, artikler og lignende skabes der rum for udvikling af den enkelte elevs evner for kommunikation både mundtlig og skriftligt.
Undervisning i matematik
I matematik er formålet at give eleverne mulighed for at tilegne sig matematisk viden og kunnen, der sætter dem i stand til at bruge matematik som et redskab til problemløsning i forskellige sammenhænge.
Gennem arbejdet med blandt andet tal, algebra og geometri får eleverne mulighed for at tilegne sig matematisk kunnen, der er nødvendig i deres videre uddannelsesforløb.
9. klasse afsluttes med FA (Folkeskolens Afgangsprøve) i relevante fag i forhold til den enkelte elevers evner og formåen.
Undervisning i Engelsk
Elever på HE går udelukkende til prøve i fagene dansk og matematik. Det betyder, at det ikke er en mulighed at afslutte engelsk på HE med en officiel mundtlig prøve med ekstern censor.
Det har ikke nogen indflydelse på elevernes fremtidige optag på en erhvervsskole.
Erhvervsengelsk:
På HE tilbyder vi et skræddersyet engelsk forløb, som vi kalder erhvervsengelsk. Målgruppen er elever, som sandsynligvis vil uddanne sig som smed eller mekaniker eller en af de andre uddannelsesretninger, som kræver engelsk på et ret højt niveau på hovedforløbet. For ordblinde, som kan have svært ved engelsk, betyder det, at disse adgangskrav kan sætte en stopper for deres drømme-erhvervsuddannelse.
Erhvervsengelsk på HE er delt i 2 niveauer. I løbet af året arbejder vi målrettet på at højne hver enkelt elevs niveau mest muligt. Eleverne undervises 2 gange 2 lektioner ugentligt.
Et meget vigtigt udgangspunkt er årets opstartskursus “Bliv ekspert i dine hjælpemidler” hvor eleverne bliver gode til at løse de sproglige og tekniske udfordringer, som de kommer til at møde på en kommende uddannelse og i deres fremtidige job.
Vi arbejder desuden med tekster og materialer som er relevante for erhvervsuddannelserne inden for områderne; lytteforståelse, ordforråd, samtale og tekstarbejde. Vi arbejder ikke særligt meget med skriftlighed.
Undervisningen afsluttes med interne mundtlige præsentationer og med sig får de en udtalelse, som de kan fremvise på det kommende uddannelsessted samt læreplads/arbejdsplads.
Med dette håber vi at give eleverne realistiske muligheder for at honorere adgangskravene i engelsk på hovedforløbet på deres erhvervsuddannelse på trods af deres udfordringer med ordblindhed.
Elever som vælger erhvervsengelsk har IKKE valgfag om fredagen, da de har engelsk der.
Basisengelsk:
Vælger man ikke erhvervsengelsk på HE, fordi man ikke skal bruge det til noget fremadrettet, er engelskundervisningen begrænset til een gang ugentligt i 2 lektioner. Denne undervisning er ligeledes niveaudelt og handler om at være god til at bruge sine hjælpemidler, lytte og tale engelsk, samt læse og forstå tekster og andre materialer. Der arbejdes ikke særligt meget med skriftlighed.